Punainen nauha eli Red Ribbon otettiin käyttöön vuonna 1991 Yhdysvalloissa, josta se on levinnyt ympäri maailmaa. Nauhan suunnitteli ryhmä nimeltään Visual AIDS. Siitä tuli nopeasti maailmanlaajuinen symboli.

Punaista nauhaa käytetään huolenpidon ja välittämisen symbolina hiv-tartunnan saaneille sekä heidän läheisilleen. Nauhaa käytetään niiden vuoksi, joilla on hiv-tartunta tai jotka ovat kuolleet aidsiin sekä niiden, jotka hoitavat hiv-tartunnan saaneita tai antavat tukensa hivin kanssa eläville. Punainen nauha on myös toivon symboli, tehokkaampien lääkkeiden ja hoitomenetelmien löytämiseksi hiviä ja aidsia vastaan.

Käyttämällä punaista nauhaa osoitat kunnioitusta niille kaikille ihmisille, jotka elävät hi-viruksen kanssa. Nauhan kantaminen on yksi askel taistelussa hiviä ja aidsia vastaan. Voit pitää sitä minä päivänä tahansa, mutta suosittelemme sitä pidettäväksi erityisesti Maailman aids-päivänä 1. joulukuuta. Ei ole olemassa virallista Red Ribbonia. Voit tehdä itsellesi oman nauhan.